Het oversluiten van je hypotheek kan een uitermate goede stap zijn als je toch echt eens wilt besparen op de woonlasten en je maandlasten in het algemeen naar beneden bij wilt stellen. Oversluiten betekent het aangaan van een nieuwe hypotheek. Met de nieuwe hypotheek bij de nieuwe kredietverstrekker los je de huidige hypotheek af en profiteer je door de nieuwe hypotheek van een lagere hypotheekrente waardoor je woonlasten dus naar beneden gaan. En dat is nou precies waar het om te doen is. Vergeet echter niet de kosten voor oversluiten, kosten die bestaan uit onder meer de kosten voor de notaris.
Vergeet de oversluitkosten niet
Dat klinkt dus zeer aantrekkelijk en dat kan het ook zijn. Vergeet echter niet dat je niet zomaar over kunt stappen, maar dat dut gepaard gaat met oversluitkosten. Het voordeel dat je krijgt van de lagere hypotheekrente moet wel groot genoeg zijn ten opzichte van die kosten, wil oversluiten ook echt de moeite waard zijn. De kosten waarmee je te maken krijgt zijn onder meer de bemiddelings- en advieskosten van de nieuwe geldverstrekker, de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie, taxatiekosten, notariskosten en de boeterente. De boeterente is de boete die je krijgt van de huidige geldverstrekker vanwege het niet uitdienen van het contract. Deze boete geldt alleen als de kredietverstrekker daadwerkelijk nadeel ondervindt van jouw vroegtijdige aflossing.
Verreken de kosten in een keer en in het jaar van oversluiten met de belastingdienst
Notariskosten, we noemden ze al even. Net als de andere genoemde kosten zijn ze fiscaal aftrekbaar in het jaar dat oversluiten plaatsvindt. Je verrekent dan in een keer de kosten met de belastingdienst. Verdelen over meerdere jaren is in dit geval niet mogelijk. Omdat het oversluiten in feite het afsluiten van een nieuwe hypotheek is, komt ook de notaris weer om de hoek kijken. Het is een bekend gegeven; als je een huis koopt, dan zit je vroeg of laat bij de notaris. De notaris is verantwoordelijk voor de leverings- en hypotheekakte. Koop je een huis en sluit je een hypotheek af, dan is de notaris onmisbaar. Hij of zij is namelijk de enige die bevoegd is te zorgen dat het huis aan de koper geleverd wordt.
Notaris levert akte van levering en hypotheekakte
De notaris maakt onder meer de akte van levering ook wel de transportakte genoemd. Met deze akte word je eigenaar van de woning, dit op basis van een al eerder getekende overeenkomst. Ook de hypotheekakte is uiteraard heel belangrijk. In deze akte staat onder meer dat het huis als onderpand geldt voor de lening, staat de hoogte van de hypothecaire inschrijving en staat de hypotheekrente. De notaris stuurt behalve voor genoemde aktes een rekening voor werkzaamheden als het checken van gegevens uit de Basisregistratie Personen. Hij stelt de identiteit van de betrokkenen vast en onderzoekt eveneens of sprake is van bijvoorbeeld erfdienstbaarheid, erfpacht en recht van overpad Ook checkt hij of er op basis van de vorige leveringsakte beperkende bepalingen zijn en bovendien houdt de notaris in de gaten of de hypotheekgelden in z’n geheel voldaan zijn.
Profiteer van de veel lagere hypotheekrente
De notaris is dus onmisbaar in het geheel, ook bij het oversluiten van de hypotheek. Wil je zoveel mogelijk profiteren van de veel lagere hypotheekrente die nu geldt, dan moeten de oversluitkosten dus zo laag mogelijk zijn. Het moet immers wel zin hebben om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Tegen de boeterente wordt overigens nog wel eens wat vreemd aangekeken. In feite is het echter een logische boete. Als jij namelijk je hypotheek eerder aflost, dan kan de bank weliswaar dat geld opnieuw uitlenen maar als sprake is van een lager rentepercentage dan dat jij betaalde, dan heeft de bank dus nadeel van het vroegtijdige aflossen. En dat moet gecompenseerd worden.
Laat een specialist je de kosten en de besparing voorrekenen
De hoogte van de kosten? Daar kun je zo op voorhand niets van zeggen. De boeterente bijvoorbeeld, wordt door de banken verschillend berekend en niet elke notaris heeft hetzelfde tarief. Wil je nou een reële indicatie, schakel dan een specialist in die je van het beste advies kan voorzien. Hij kan je voorrekenen hoe hoog de kosten zullen zijn en wat je daarmee kunt besparen als je besluit je hypotheek over te sluiten. Verder is het toch ook heel verstandig om elders op dit platform alle relevante informatie over oversluiten en oversluitkosten tot je te nemen. Daarnaast vind je hier verwijzingen naar partijen die je in eerste instantie geheel vrijblijvend bij kunnen staan als je plannen hebt om je hypotheek over te sluiten. Later kunnen ze je gedurende het gehele proces steeds bijstaan en van dienst zijn.