Oversluitkosten aftrekbaar

Mensen zoeken steeds meer manieren om de maandelijkse vaste lasten naar beneden te krijgen. Dat is niet uit luxe maar om de simpele reden dat ze steeds een stukje maand overhouden als het geld op is. Een van de manieren om behoorlijk op je vaste lasten te kunnen besparen is door het oversluiten van een hypotheek of een lening. Kies je voor oversluiten, dan brengt dat ook weer kosten met zich mee. Gelukkig zijn een deel van de oversluitkosten aftrekbaar. Of oversluiten ook voor jou een interessante optie is, is sterk afhankelijk van de totale hoogte van de oversluitkosten.

Is dit hét moment om jouw hypotheek over te sluiten?
Bereken jouw voordeel (incl. boeterente) >
100% gratis en vrijblijvend

Oversluiten aftrekbaar mits je de kosten ook daadwerkelijk gemaakt hebt

Oversluiten betekent dat je een nieuwe hypotheek afsluit en je met die nieuwe hypotheek de huidige hypotheek vervroegd aflost. Het voortijdig verbreken van het contract met de huidige kredietverstrekker levert je kosten op in de vorm van onder meer de boeterente. Daarnaast krijg je te maken met kosten als afsluitkosten, kosten voor het laten taxeren van je woning, advieskosten en kosten die de notaris voor zijn werkzaamheden in rekening brengt. Zoals gesteld is het de bedoeling om door oversluiten te besparen. Daarom is het een fijne gedachte dat oversluitkosten aftrekbaar zijn, althans een aantal van die oversluitkosten.

Van taxatiekosten tot de kosten voor het werk van de notaris

De kosten zijn alleen aftrekbaar als je ze ook daadwerkelijk gemaakt hebt om de hypotheek over te sluiten. Deze kosten worden door de belastingdienst omschreven als eigenwoningschuld. Heb je de kosten dus echt gemaakt, dan zijn ze aftrekbaar van de inkomstenbelasting, box 1.  Het gaat dan voor de volledigheid om de taxatiekosten die gemaakt zijn om een lening los te weken, want de meeste geldverstrekkers eisen tegenwoordig een taxatierapport.

Veel van de oversluitkosten zijn aftrekbaar

Ook aftrekbaar zijn de gemaakte notariskosten, de kadastrale rechten voor de hypotheekakte, inclusief de belasting toegevoegde waarde. Je kunt ook de kosten voor hypotheekadvies aftrekken, zoals dit ook geldt voor de kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie. Daarnaast zijn ook de royementsaktekosten fiscaal aftrekbaar net als de boeterente. Dit is de boete die je krijgt bij het voortijdig verbreken van het contract met de kredietverstrekker.

Oversluitkosten aftrekbaar in het jaar dat overgesloten is

Overigens zijn oversluitkosten aftrekbaar in het jaar dat er van oversluiten sprake is geweest. Je meldt de aftrekposten allemaal ineens tijdens de jaarlijkse belastingaangifte. Je kunt de aftrekposten dus niet uitsmeren over verschillende jaren. Van de maatregelen die je kunt nemen om de vaste lasten naar beneden te krijgen, kan het oversluiten van een hypotheek of lening een heel aantrekkelijke optie zijn. Doe je dat, dan sluit je een nieuwe hypotheek bij een nieuwe geldverstrekker af. Met die nieuwe hypotheek los je de huidige hypotheek vervroegd af met als doel om maandelijks geld over te houden. Of je dit lukt, hangt af van de hoogte van de oversluitkosten. Zijn die dermate hoog dat oversluiten je amper een besparing oplevert, dan heeft oversluiten dus feitekijk geen zin. Dat oversluitkosten aftrekbaar zijn, helpt in elk geval om de gemaakte kosten nog enigszins te drukken.

Raadpleeg dit platform en laat een specialist een berekening maken

Over de hoogte van de kosten die je maakt is op voorhand weinig te zeggen. Je kunt een berekening uit laten voeren door een specialist die je gemakkelijk voor kan rekenen wat oversluiten je gaat kosten en wat de besparing per maand zal zijn. Elders op dit platform vind je meer tips en lees je alles over kosten als bijvoorbeeld de boeterente. Over die boeterente gesproken, hoe hoog die zal zijn heeft onder meer te maken met de resterende termijn van de rentevaste periode. Het vervelende is dat je eigenlijk in geen enkel geval een indicatie van de kosten die opgevoerd worden bij oversluiten kunt maken. Laat de berekening dan ook aan de specialist over, zoal je ook de adviezen die je van een vakman of vakvrouw krijgt serieus moet nemen.

Of je blijft je huidige geldverstrekker trouw

In bepaalde gevallen zijn de kosten voor oversluiten simpelweg te groot dat je amper profijt hebt van een nieuwe hypotheek met een lagere rente. Wat je dan nog zou kunnen proberen is rentemiddeling. Je sluit dan geen nieuwe hypotheek af bij een nieuwe partij, maar blijft onder wat gunstigere voorwaarden je huidige geldverstrekker trouw. Bij rentemiddeling bespaar je nooit zoveel als dat bij oversluiten het geval is. Bovendien is het een optie die bepaald niet alle banken je kunnen of willen bieden. Ga dus in eerste instantie altijd voor de optie oversluiten. Win informatie in via dit platform en laat een berekening maken door een specialist op dit gebied.