Boeterente

In de voortdurende strijd om de vaste maandlasten naar beneden te krijgen overwegen steeds meer mensen om de hypotheek over te sluiten. Ze gaan dan onder gunstigere voorwaarden een nieuwe hypotheek aan en lossen met die nieuwe hypotheek de huidige af. Zo kunnen ze profiteren van de lagere hypotheekrente en kunnen ze elke maand een leuk bedrag besparen. Oversluiten kost geld. Zo betaal je onder meer boeterente.

Is dit hét moment om jouw hypotheek over te sluiten?
Bereken jouw voordeel (incl. boeterente) >
100% gratis en vrijblijvend

Je betaalt voor het nadeel dat de bank heeft door vervroegde aflossing

Je sluit echter niet zomaar even je hypotheek over. Dat kost namelijk geld. Zo dien je te betalen voor het advies en de bemiddeling van de nieuwe geldverstrekker, krijg je te maken met notariskosten, moet de woning voor het krijgen van een nieuwe hypotheek getaxeerd worden en heb je nog de kosten voor bijvoorbeeld de Nationale Hypotheek Garantie. Bovendien krijg je te maken met boeterente. Boeterente is een vergoeding van het nadeel van de bank. Dat zit zo; als je een hypotheek afsluit dan beloof je de geldverstrekker tijdens de rentevaste periode een afgesproken rentepercentage over de afgesloten hypotheek te betalen. Kom je die afspraken niet na dan is dat in het nadeel van de bank. Daar betaal je boeterente voor.

Niet in alle gevallen sprake van boeterente

Nou wordt niet in alle gevallen een boete opgelegd. Dit gebeurt alleen als er daadwerkelijk sprake is van nadeel voor de bank. Er is sprake van nadeel als de rente op dat moment lager is dan de rente die je had moeten betalen, iets dat bij de hedendaagse rentepercentages dus aan de orde is. Je lost je hypotheek af en dat geld kan de bank opnieuw uitlenen, nu echter wel tegen een lagere rente. En dat kost de bank dus geld. Is de rente hoger dan wordt geen boete opgelegd, de bank zal dan eerder blij zijn dat er eerder afgelost wordt zoals bij het oversluiten van toepassing is.

De boeterente berekenen

De oversluitkosten spelen een bepalende rol of mensen al dan niet besluiten om hypotheek over te sluiten. Hoe hoger de kosten zijn, hoe minder je profiteert van de lagere hypotheekrente. Nou is het lastig aan te geven wat de boeterente precies zal zijn en hoe hoog de andere kosten op zullen gaan lopen. Zo wordt door de banken een verschillende manier van berekenen gehanteerd. De uitgangspunten voor die berekening zijn wel vastgelegd, De hoogte van de boeterente zal worden bepaald op basis van vragen als hoe zou de aflossing van de hypotheek zijn verlopen, wat zijn de rentepercentages, wat zijn de door de bank misgelopen rentebedragen en wat is de waarde van die misgelopen bedragen op dat moment.

Informatie over andere oversluitkosten

Als je alles wilt weten over hoe de boeterente te berekenen dan kun je elders op dit platform terecht. Daar vind je verwijzingen naar specialisten die als geen ander in staat zijn om je geheel vrijblijvend voor te rekenen met welke oversluitkosten je te maken krijgt als jij de hypotheek over wilt sluiten. Vervolgens kan ook een berekening gemaakt worden van wat je per maand bespaart als je kiest voor oversluiten van een hypotheek of een lening. Op dit platform vind je ook relevante informatie over de andere oversluitkosten en partijen die je bij kunnen staan bij het oversluiten van je hypotheek of je lening.

Boeterente aftrekbaar

Net als de kosten voor het laten taxeren van je huis en de kosten die de notaris in rekening brengt, is ook de boeterente aftrekbaar van de belasting. Let op; je kunt alleen kosten opvoeren als je die kosten ook daadwerkelijk gemaakt hebt. Ook over de kosten die aftrekbaar zijn voor de belasting lees je elders op dit platform echt alles. Overigens dien je de kosten wel ineens in te dienen bij de belastingdienst en kun je de kosten dus niet uitsmeren over meerdere jaren.

Hoe lager de kosten, hoe interessanter oversluiten wordt

Het oversluiten van de hypotheek of lening kan dus een aantrekkelijke manier zijn om aanzienlijk op de woonlasten te besparen. Of dat ook voor jou geldt is echter sterk afhankelijk van de kosten die oversluiten met zich meebrengt. Hoe lager de kosten, hoe interessanter het wordt om over te sluiten. Mocht oversluiten nou geen optie zijn, dan kun je het bij je eigen geldverstrekker proberen middels rentemiddeling. In dat geval sluit je geen nieuwe hypotheek bij een nieuwe aanbieder af, maar sluit je een nieuwe hypotheek af bij je eigen bank, uiteraard onder betere voorwaarden. Het voordeel dat dit oplevert is wel minder dan wanneer je kunt oversluiten. Bovendien is het maar de vraag of dit bij jouw bank ook kan, want niet alle banken bieden deze mogelijkheid aan.

Is dit hét moment om jouw hypotheek over te sluiten?
Bereken jouw voordeel (incl. boeterente) >
100% gratis en vrijblijvend